Nova Outdoor
Dé partner voor het realiseren van jouw exclusieve droomtuin
Blog

Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Droom je van een prachtige tuin zonder constant onderhoud? Lees dan verder en ontdek praktische tips en creatieve ideeën voor een onderhoudsvrije tuin, die het hele jaar door mooi blijft. 

Voordelen van een onderhoudsvrije tuin  

Een tuin die weinig onderhoud vergt heeft veel voordelen. Je bespaart tijd en energie omdat je minder werk hebt in de tuin. Dit betekent meer vrije tijd om van je tuin te genieten zonder je druk te maken over het verzorgen ervan. Ook is een onderhoudsvrije tuin beter voor het milieu omdat je minder water en chemicaliën nodig hebt. Het resultaat is een groene tuin die er het hele jaar door mooi uitziet, zonder de stress van constant onderhoud. 

Stap-voor-stap gids voor het creëren van ene onderhoudsvrije tuin 

1 – Planning en ontwerp  

  Denk goed na over hoe je je tuin wilt hebben of laat een goed ontwerp maken, rekening houdende met de grootte, ligging en het lokale klimaat.  

  2 – Bodem en bedekking  

   Gebruik bodembedekkers en mulch om onkruid tegen te gaan en de bodem vochtig te houden.  

   3- Plantkeuze 

    Kies planten die weinig verzorging nodig hebben en goed groeien in jouw omgeving. Droogtetolerante, inheemse planten zijn vaak de beste keuze voor een onderhousvrije tuin.  

    4 – Gebruik van hardscaping 

     Voeg elementen zoals stenen, grind en terrassen toe om je tuin interessanter te maken en minder onderhoud te vereisen.   

     5 – Automatisering 

      Maak gebruik van druppelirrigatie en timers om water te besparen en je tuin regelmatig te bewateren.  

      Onderhoudstips voor de lange termijn  

      Kies planten die goed groeien in jouw omgeving en weinig verzorging nodig hebben. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de groei te stimuleren. Controleer regelmatig op onkruid en verwijder het indien nodig. Let ook op de gezondheid van je planten en neem actie als je ziektes of plagen ziet. Pas kleine dingen aan wanneer nodig, zoals het verplaatsen van planten die het niet goed doen op hun huidige plek. Dit helpt om je tuin in balans te houden en problemen te voorkomen.  

      Inspiratie, tips en exclusieve deals in je mailbox

      Wil jij inspiratie op het gebied van exclusieve tuinen ontvangen, tips lezen voor het optimaal onderhouden van je tuin en/of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve deals? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

      Inschrijf formulier